“Vi drivs av ett syfte och ser det som vårt ansvar att värna om platsen och samhället där hjärtat för Skanör Falsterbo är den starkaste drivkraften. Med vår stora passion för platsen kommer även långsiktigheten med oss som fastighetsägare”.

VÅRA INTENTIONER

Vi drivs av ett syfte och ser det som vårt ansvar att värna om platsen och samhället där hjärtat för Skanör Falsterbo är den starkaste drivkraften. Med vår stora passion för platsen kommer även långsiktigheten med oss som fastighetsägare. Där kommer vi att ta ansvar för och säkerställa att engagemang och investeringar under lång tid framöver utvecklar platsen. 

 

 

Tillsammans med en hotelloperatör som brinner för miljön och som har arbetat aktivt med hållbarhet de senaste 20 åren, ett medvetet byggbolag som även de har ett systematiserat hållbarhetsarbete och ett arkitektkontor som har utvecklat ett hållbarehetsverktyg och har ett konsekvent arbetssätt för att säkra hållbarheten genom projekten är vi ett starkt team. Tillsammans svarar vi på alla aspekter gällande social, ekologisk och ekonomisk hållabarhet. Det är vårt mål att skapa ett välkomnande och omtänksamt resmål som bidrar till en hållbar turismnäring i regionen.

 

Här kan ni läsa om hur vi tar socialt ansvar för platsen, hur våra samarbetspartners arbetar med hållbarhet i allt från socialt sammhällsengagemang till energiåtgång, mat och hur vi kan arbeta strukturerat och hitta de bästa lösningarna för projektet. Till sist avslutar vi med den beskrivande texten av förslaget som pekar på hur vi rent fysiskt får in hållbarheten i förslaget.

 

ETT HÅLLBART HOTELLPROJEKT I FALSTERBO

Vårt löfte kring social hållbarhet

Vi har valt våra samarbetspartners utifrån att vi som helhet och team skapar bästa möjliga lösning för gästen, de lokalt boende, naturen och närmiljön och för att generera en byggnad som är relevant och hållbar över tid. Här har vi möjlighet att påverka förhållandena runt omkring oss.

Som team kommer vi att jobba lokalt med samhällsengagemang och social sponsring

1. Att stötta lokala initiativ för unga är viktigt och bidrar till platsens utveckling. Det ska leda till flera aktiviteter för att stärka unga för framtiden. Bland annat sponsring av medel till det lokala föreningslivet.

2. Under byggtiden kommer vi att bjuda in ungdomar från skolor i Vellinge kommun och berätta om bygg- och fastighetsutveckling, speciellt riktat mot tjejer och för att få fler att intressera sig för de tekniska linjerna.

 

4. I ett samarbete med Peab Life skapar vi delaktighet. Syftet med Peab Life är att genom skräddarsydda projekt ge fler unga tillgång till arbetslivspraktik, sommarjobb och olika fritidsaktiviteter. Genom att möjliggöra för ungdomar att få delta i detta projekt eller andra lokala projekt som genomförs i samverkan med kommunen, och det lokala föreningslivet, kostnadsfritt och oavsett sociala faktorer, hoppas vi kunna bidra till ökad mångfald, gemenskap och delaktighet för kommunens unga.

Det kan konkret vara att rikta sig till högstadieungdomar som kan vara delaktiga i att renovera sin skola eller en annan plats i deras närmiljö, under handledning från Peabskolan och Peab.

 

 

5. I ett samarbete med hotelloperatörens hållbarhetsprogram We Care skapar vi delaktighet. Genom stort lokalt engagemang stöttar vi grannskapet och vi vill tillsammans vara en ansvarsfull aktör och god granne. I december varje år genomför alla deras hotell en insamling som går under namnet ”Ensam julgran söker klappar”. Syftet är att sprida julglädje och ge utsatta barn och unga en bättre jul. Alla hotell inom Nordic Choice Hotels samarbetar med lokala organisationer som de själva valt ut. Alla julklappar som läggs under julgranarna på hotellen går sedan till de utvalda organisationerna. Ett annat konkret exempel är att utbilda och lyfta frågorna kring hälsa och hållbar mat. Nordic Choice Hotels och non profit organisationen EAT, NCH är fortfarande den största näringslivspartnern till organisationen och stolt samarbetspartner till en organisation som sätter hälsa och hållbar mat på den globala agendan.

 

Hållbarhet

HOTELLOPERATÖR

Alla hotell i Nordic Choice Hotels arbetar mot de tre hållbarhetsaspekterna: People, Planet, Profit, där vi fokuserar på fem områden, hållbar hotelldrift, lokalt samhällsansvar, mångfald, etisk handel och matrevolutionen. Vi kallar det WeCare. Det handlar om att ta vår del av ansvaret för att nå hållbarhetsmålen till 2030 och att driva en verksamhet som tar vara på sina anställda, besökande och leverantörer. Vår största strategi handlar om konstant förbättring. Alla hotell har krav på sig att förbättra sina resultat inom en rad olika hållbarhetsområden så som energiförbrukning, matavfall, vattenförbrukning och kemikalieanvändning för att nämna några. Dessa mäts regelbundet och rapporteras in i befintliga system.

 

 

Hållbar hotelldrift
På ett hotell konsumeras det enorma mängder energi och hur vi bygger hotellen, designar driften, väljer leverantörer och ställer krav på vår omgivning påverkar också vilket CO2-avtryck vi lämnar efter oss. Mätning, förtydligande och påverkan är verktyg vi använder för att sätta detta på agendan och trycka oss själva i rätt riktning.

Lokalsamhället
Hotellen genomför flera lokala aktiviteter som når ut till både gäster och lokalsamhället. Ett exempel är den årliga traditionen “ensam julgran”, där gäster och lokalbor kan donera gåvor som ges vidare till välgörenhetsorganisationer.

Mångfald
Alla har ett ansvar att skapa en mer inkluderande värld. På hotell hittar man både gäster och anställda som kommer från hela världen och från olika delar av samhället. Där har vi som driver hotell ett extra ansvar att sätta mångfald på agendan.

 

 

Etisk handel
Vi har utvecklat etiska riktlinjer för våra leverantörer och alla deras leverantörsled. Riktlinjerna säkerställer att produktion av de varor och tjänster vi använder sker med hänsyn till både människor och miljö. De visar helt enkelt vad vi förväntar oss av samarbetspartners. Du ska alltid som vår gäst veta att vi gjort allt vi kan för att minimera vår påverkan.

Matrevolutionen
Frukostbufféer, lunch, konferensmåltider och middag. Hotell serverar mat vid varje tillfälle. Detta sätter oss i en särskild position där vi kan experimentera och påverka stora mängder människor till att göra bättre val av mat, både för sig själva och för klimatet. Allt från att minska matavfallet till att enbart servera hållbara alternativ av t.ex fisk och kött.

 

 

STRAWBERRY’S 3 GRUNDVÄRDERINGAR

Inom Strawberry har vi höga mål och ett brett engagemang. Därför mäter vi framgång utifrån tre olika punkter: People, Planet och Profit. Vi vill gärna bli värderade på alla tre. Helt öppet. Så att du kan sova hos oss med gott samvete.

PEOPLE

Kärnan i vår kultur handlar om människorna vi omger oss med och möter varje dag.

PLANET

Att minska miljöpåverkan är en av våra absolut viktigaste uppgifter.

PROFIT

Hållbarhet och valmöjligheter är en konkurrensfördel och ger bättre lönsamhet.

Byggbolag

BYGGBOLAG

För Peab är omsorg om människan en central del av att arbeta hållbart. För oss omfattar området människa allt ifrån externa insatser så som lokala samhällsbyggarprojekt för att stärka unga, till ett internt perspektiv med de egna medarbetarnas välbefinnande och utveckling i fokus. Arbetet med att bidra till hållbara villkor för människan tar sin början i vår egen verksamhet.

Medarbetarna är Peabs viktigaste resurs
Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Det är de som bygger Peab och vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för alla som arbetar hos oss. Vi vill bygga ett inkluderande företag som präglas av goda utvecklingsmöjligheter, mångfald, jämställdhet, ett gott ledarskap och en säker arbetsmiljö – för att på så sätt kunna erbjuda branschens bästa arbetsplats.

 

Hälsa och arbetsmiljö
Branschens bästa arbetsplats måste vara trygg och säker. Vår målsättning är att ha branschens friskaste medarbetare och vi arbetar systematiskt med främjande, förebyggande och rehabiliterande hälsoarbete. Arbetsglädje och välbefinnande är viktiga faktorer för att kunna göra ett bra jobb. Minst lika viktig är balansen mellan arbete och fritid. Alla medarbetare i Sverige erbjuds aktiviteter inom Peab Fritid, en verksamhet som syftar till att uppmuntra och stimulera en hälsosam livsstil och gemenskap.

Samhällsansvar med hjärta för de unga
Våra medarbetare kommer alltid först, Samtidigt har vi ett stort ansvar för alla de människor som bor och lever i de samhällen där vi verkar. Peabs samhällsengagemang fokuserar på ungdomar, utbildning, integration, mentorskap och lokalt samhällsbyggande i olika former. Med utgångspunkt i vår kärnverksamhet vill vi bidra till mervärden i lokalsamhällena där vi är verksamma. Genom åren har vi etablerat allt fler projekt och samarbeten där vi gör konkret nytta i de samhällen där vi verkar. I Peab Life kombinerar vi vår hållbara sponsring av det lokala

 

föreningslivet hos våra 15 000 medarbetare och vår gedigna komptens kring ungdomar, utbildning och samhällsbyggande. Vi ger unga möjlighet att delta i samhällsbyggarprojekt kostnadsfritt och oavsett sociala faktorer vilket vi hoppas leder till ökad jämställdhet, mångfald, gemenskap och delaktighet.

Vi har också en lång tratidion av att stödja ungdomsidrott. Det gör vi genom lokalt engagemang i ett mycket brett spektrum av föreningar. Vi är måna om att ha ett brett perspektiv på ungas meningsfulla fritid och engagerar oss dörför också för att möjliggöra andra typer av fritidsverksamheter. Vi vet hur viktigt det är att ungdomar har något de brinner för.

Samverkan är nyckel till framgång! Tillsammans med er kan vi skräddarsy projekt som leder till kontakt med näringslivet, friidsaktiviteter och kan även skapa sommarjobb. Med andra ord projekt som skapar mervärde för alla medverkande i projektet och bidrar till en positiv samhällsutveckling.

 

Arkitekt

ARKITEKT

Det vi tillför på platsen är för nutid och framtid. Hållbarhetsperspektivet genomsyrar byggnad och verksamhet i en helhet som tillför och ger.

Som ett hjälpmedel för att säkerställa högt ställda ambitioner på hållbarhet, använde vi oss redan i uppstarten av projektet av Krook & Tjäders utarbetade metod för att gemensamt identifiera vilka parametrar som är viktiga att fokusera på för att skapa hållbara och kostnadseffektiva strukturlösningar.

“Den arkitektoniska gestaltningen och organisationen av byggnader och omgivande mark är en grundläggande faktor för hållbarhet och låg klimatpåverkan under byggnadens livslängd. Därför är det av stor vikt att i ett tidigt skede tillsammans med övriga aktörer identifiera vilka parametrar som är viktigt att fokusera på för att skapa

 

kostnadseffektiva och hållbara strukturlösningar. Vi har ett systematiskt arbetssätt för att implementera samtliga styrande dokument inklusive målbild för hållbarhet i våra uppdrag. Vi har en inarbetad rutin att identifiera uppdragets viktigaste hållbarhetsaspekter i vår Uppdragsplanering, samt punkter för uppföljning i vår Egenkontrollplan.”

Hållbarhetsverktyget – LOG – är ett grafiskt workshop- och analysverktyg. Det används för att identifiera vilka hållbarhetsaspekter som är relevanta i projekt, men även för att tydliggöra och säkerställa riktning kring målbilden för hållbarhetsarbetet.

Spelbrickorna lyfter de parametrar som är viktigast och är ett enkelt sätt att grafiskt få en överblick kring valda områden och hållbarhetsaspekter. I verktyget ingår också en digital databas som visualiserar vad som är

väsentligt för projektet samt sammanställer och dokumenterar projektets hållbarhetsmål. Databasen väver samman olika hållbarhetsaspekter från vanligt förekommande miljöcertifieringar tillsammans med Agenda 2030, relevant forskning inom hållbarhet och Krook & Tjäders egna erfarenheter.

Utifrån resultatet är det lätt att ta beslut kring vilka hållbarhetaspekter som är viktigast, utforma hållbarhetsprogram och ringa in vilken certifiering som passar projektet bäst. Den gemensamma målbilden dokumenteras och arbetas in i de olika aktörernas Egenkontrollplaner och checklistor, samt följs upp och verifieras löpande under uppdragets gång. Här siktiar vi högt och kommer välja minst en certifierng men det kan mycket väl bli flera.

HÅLLBARHETSDIAGRAM

Hållbarhetsdiagram

Projektets arkitektoniska ambitioner inom hällbarhet redovisas här uppdelade efter fem kategorier: grönska och ekosystemtjänster, klimat- och miljöpäverkan, resurshushällning, hälsa- och välbefinnande samt stadsrum och stadsliv. Till varje rubrik finns en tärtbit som visar utvecklingsbara exempel pà vad vi kommer arbeta med i utvecklingsfasen av projektet. Inom den första rubriken kommer vi exempelvis arbeta med gronta tak i form av biotoptak, i syfte att främja ekosystemtjänster. Vi kommer fokusera pa klimatneutrala byggmaterial och i tillämpliga delar även äterbruk.

Under klimat- och miljöpäverkan är vattenförbrukning värt lyfta fram. Detta är ett hotell där man ofta kommer ha över 200 övernattande gäster per dygn och dà är effektiv vattenförbrukning en viktig faktor för miljöpäverkan – vi vill om 20 àr kunna visa hur mycket vatten vi sparat genom att använda effektiva system. Värmeätervinning är ocksä en parameter i en sädan här anläggning, man kan exempelvis värma pooler och andra utrymmen med överskottsvärme frän restaurangköket. Pa temat uppvärmning är även yteffektivitet en aspekt, där färre kvadratmeter ger mindre energianvändning.

Hotellet kommer byggas med en fasad av trä och stora glasade partier som synliggör stommen som ocksà den kommer vara av trä. Det är det material som har minst paverkan pả CO2-avtrycket och som är en helt förnyelsebar resurs.

Under rubriken stadsrum och stadsliv vill vi poängtera att strukturen vi föreslär är vindbrytande – innergärden vi skapar kommer ha flera platser med lä där gäster kan slä sig ned och njuta av omgivningen.

Eftersom falsterbonäset redan har manga invanare och manga bilar, avser vi att hälla nere bilanvändningen genom att lana ut cyklar till vảra gäster. Att cykla är dessutom bättre för hälsan och välbefinnandet.

Det viktigaste för den arkitektoniska hällbarheten är dock flexibiliteten. Det som är viktigt över tid är att byggnaders mängsidighet och flexibilitet, och i ett hotellprojekt kan man astadkomma den flexibiliteten genom att ha ett livslängdsperspektiv pà konstruktionen – det vill säga, att huset ska sa fä bärande delar som i framtiden kan förhindra en annan planlösning. Generella fasader som ger goda dagsljusförhällanden invändigt är även det nägot som bidrar till flexibilitet över tid, där vertikal fönstersättning är bättre än horisontell med avseende pà hur man kan kunna dela av en byggnad invändigt i framtiden.

Sist vill vi lyfta fram det mest självklara, sà självklart att det inte ens är med i diagrammet – och det är att byggnaderna skall vara vackra, sà att gästerna och allmänheten kommer tycka om dem.

 

Kontext

1. Kontext
1.1 De har en stadsmässigt korrekt utformning och placering
1.2 De förhåller sig till historia, traditioner och konventioner
1.3 De förhåller sig till det klimat de placerats i, till exempel genom att platser skapas i olika väderstreck med mikroklimat som medger sociala utemiljöer hela året

 

 

 

 

Bidrag till området

2. Arkitekturens bidrag till stadsdelen
2.1 Social acceptans: vackra och funktionella byggnader är omtyckta av allmänheten
2.2 De förhåller sig till lokala traditioner och hantverk
2.3 Byggnadsvolymer förhåller sig till platsens topografi
2.4 Så mycket vegetation som möjligt – ge tillbaka naturen till staden
2.5 Flera rumsligheter runt byggnader-na snarare än en stor byggnadsvolym 

Flexibilitet

3. Byggnadens flexibilitet och struktur
3.1 Höga bjälklagshöjder medger olika användningsområden
3.2 Trapphusplaceringar medger att byggnaden kan delas in i mindre delar
3.3 Byggnadsdjup ska medge flexibilitet i användning. Kontor, hotell och bostäder ska kunna fungera i samma volym. Detta innebär att att byggnaden alltid är attraktiv för nästa hyresgäst – den ekonomiska hållbarheten är säkrad.
3.4 Fasader skall vara så generella som möjligt, för att byggnaden ska kunna användas till olika funktioner under sin livstid
3.5 Byggnader skall ha en rutnätsstruktur som är kopplad till konstruktionen 

Konstruktion

4. Konstruktion och teknik
4.1 Konstruktionen ska kunna ackumulera värme
4.2 Beslut kring konstruktionen bör ha ett livslängdsperspektiv med hänsyn till flexibilitet
4.3 Installationer placeras för att medge framtida flexibilitet 

Komfort

5. Komfort
5.1 I så stor utsträckning som möjligt använda naturlig ventilation
5.2 Byggnadsvolymerna ska ta in så mycket dagsljus som möjligt
5.3 Akustik
5.4 I så stor utsträckning som möjligt använda hållbara, traditionella material och få material
5.5 Visuell komfort – det ska vara vackert 5.6 Behaglig inomhustemperatur 

BERÄTTELSEN OM FÖRSLAGET

INPLACERING AV BYGGNAD 

Utvärdering av platsens förutsättningar Platsanalys och kartläggning av platsens förutsättningar och utvecklingsmöjligheter placerar nybyggnation på den “minst attraktiva marken”. 

Nybyggnad ansluts till befintlig byggnad och parkeringsplats för samutnyttjande och för tillvaratagande av det som redan finns. Respekt för det befintliga, både i det redan byggda och i naturen, är självklar utgångspunkt, för minskad markanvändning och för nyttjande av befintlig infrastruktur. 

Byggnadens placering och gestaltning knyter an till platsens skönhet och integreras i befintlig grönstruktur. Förslaget vill förstärka den kvalitativa livsmiljön med rumsliga kvaliteter och genomtänkta materialval. Så många träd som möjligt bevaras och så mycket som möjligt av platsens tillgångar lämnas orörda. 

Nybyggnationens skala, densitet och struktur anpassas till platsen. Höjden är anpassad till tallarnas höjd, befintlig byggnad och möjligheter till utsikt. 

Förslaget skall också genomföras med en medvetenhet om och strategier för att minska sårbarhet för framtida klimatförändringar såsom ökande temperaturer, extrema skyfall och stigande vattennivåer. 

GRÖNA VÄRDEN 

Växtlighet, vatten och användning av mark 
Genom föreslagen byggnadsplacering bevaras sammanhängande naturområde som innehåller både rikt växt- och djurliv. Den biologiska mångfalden bevaras och förutsättningar som gynnar olika arter beaktas. 

Material och markplanering för växtlighet och dagvatten, som ansluter till det som finns naturligt på platsen är ett självklart förhållningssätt. 

Övervägande gröna ytor fördröjer och minskar volymen dagvattenavrinning genom naturliga lokala ekosystem. Förslaget har gröna tak, ett minimum av hårdgjorda ytor och använder sig av växtlighet som finns och trivs i miljön. 

 

SOCIAL HÅLLBARHET, HÄLSA OCH LIVSSTIL 

Inkludera och bidra 
Byggnationen landar i sin omgivning på ett hållbart sätt, genom att på olika sätt inkludera och bidra. Genom att involvera berörda medborgare, intressenter och aktörer tidigt i processen säkerställs att innehållet kompletterar och utvecklar projektet i en riktning som gagnar så många som möjligt. 

Falsterbo strandhotell välkomnar alla! Närboende, hotellgäster, middagsbesökare, förbicyklande, fotgängare, strandbadare, kalasfirare, retreatbehövande, fågelskådare och alla slags livsnjutare. 

Social hållbarhetmötesplats och utformning Strandhotellet främjar möten mellan människor genom att vara en attraktiv publik plats och arbetsplats. Både för tillresande, evenemangsbesökare och lokala medborgare. Möten mellan människor förstärks av den goda livsmiljön, med den uttalade strävan att göra så litet ekologiskt avtryck som möjligt. 

Olika typer av platser möjliggör en variation av aktiviteter och möjligheter till möten.Här kan man träffas eller umgås mellan generationer, mötas i konferens eller äta en middag. Alla användare skall uppleva samma värdighet vilket innebär att alla ytor är tillgängliga, trygga och säkra. 

Hälsa och livsstil 
Hotellet och platsen bjuder på unika miljöer för god mental och fysisk hälsa. Möjligheterna till rekreation av olika slag är nästan oändliga. Här finns miljöer för fysisk aktivitet, återhämtning och sociala möten både ute och inne. För hotellgäster, närboende och dagsbesökare. 

Strandhotellet vill bidra till människors välmående på många olika plan, vilket lyfts fram i det stora och det lilla. Från matupplevelse, rofyllda vyer, umgängesytor, spaupplevelse, havsbad året om, till generösa cykelparkeringar, materialval och design. 

 

MATERIAL 

Val av byggmaterial, produkter och design utgår från analys av hållbarhetsaspekter som livslängd, kostnad och miljöbelastning. 

Trästomme, trä- och glasfasader, gröna tak och så mycket rena och naturliga material som möjligt bidrar till hälsosam livsmiljö, både på in- och utsida. 

Att maximalt använda och utgå från det som redan finns är en utgångspunkt, och det befintliga husets tas till vara och kompletteras varsamt. Det nya samordnas och ansluter sig till det befintliga. 

I det vi bygger nytt och lägger till är flexibilitet, möjlighet att omforma, återbruka, reparera och underhålla en viktig aspekt för hållbarhet över lång tid framöver. 

Byggnaden utformas med medvetenhet om vad som påverkar energibehovet för värme, komfortkyla och fastighetsdrift. Energisnåla installationer och robusta, energistrategiska lösningar är både ekonomiskt och miljömässigt hållbara.